петък, 10 април 2015 г.

"Планекс", ни лук яли, ни лук мирисали

Главният изпълнител на ремонтните работи в хотел "Вероника" "Планекс" ООД изпрати официалното си становище до Българската строителна камара.

Вижте какво съобщиха от ръководството на „Планекс”ООД относно аварията в к.к. Слънчев ден

Считаме за своя отговорност да информираме обществеността и професионалните среди относно аварията, случила се на обект „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника”.
Поради появилите се спекулации в медиите, които засягат нашето Дружество относно законността на обекта и нарушенията при неговото изпълнение, ви информираме за следното:
1. За обекта имаме сключен договор с инвеститора „Международен Панаир Пловдив”АД, съгласно одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж.
2. Одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 год. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.
3. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.
4. С отделен Договор тези специализирани дейности ние сме възложили на подизпълнителя „Бултранспорт Груп”ЕООД и сме предоставили по законовия ред обектовата площадка.
5. По законоустановения ред сме уведомили Областна Инспекция по труда за започването на обекта.
6. Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището и.
7. Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта
8. Ние оказахме пълно съдействие при спасителните операции, проведени на обекта.

Изказваме нашите дълбоки съболезнования на семействата на загиналите работници.

От Ръководството на „Планекс”ООД