петък, 17 април 2015 г.

Връщат младежи от чужбина с песни на Веско Маринов

Служители от Агенцията по инвестициите и Агенцията по заетостта изпълняват подплатена с пари от Европа идея – да връщат български студенти, учещи в чужбина. Каква е картинката от разследване на Нова телевизия – 175 хил. лева бюджет за изпълнение на идеята. Проведени са срещи в 13 държави, предимно в големи столици. Всяко гостуване на чиновниците струва 13 хил. лева, като пътуват предимно началници и дори народен представител от предишния парламент, а не редови служители на агенциите, които работят на терен.

На въпросните срещи средно са присъствали по 60 студенти – общо около 750 души. За да се стимулират младите хора да се върнат в родината, презентациите били „подсладени” с пейзажи от България, с музикално оформление на Емил Димитров и Веселин Маринов. Агенцията по заетостта оставяла имейл, на който да се пращат автобиографии на студенти. Оттам насетне има пренасочване към работодатели.

Какъв е резултатът – според Агенцията по заетостта имало 48 фирми, които предлагали на студенти от чужбина работа. Получени са 223 автобиографии. Колко такива студенти обаче са се върнали – от Агенцията по заетостта казват, че не е тяхна работа да броят, защото след като съдействали за контакт между студент и работодател, вече са изпълнили задълженията си. От Агенцията по инвестициите са малко по-конкретни – десет студенти. Това обаче било процес, не можело да се очаква да се връщат хора, които още учат – първо трябвало да си завършат образованието.

Студенти споделят, че фирмите, които са на първа линия като работодатели, са предимно от IT сектора, а това ограничава възможностите. Чиновниците обаче определят кампанията за успешна.Кампанията по връщане на студентите е почнала още в началото на миналата година, по времето на кабинета „Орешарски”. Сега вече има смяна на ръководства и в Агенцията по заетостта, и в тази по инвестициите. И се правят проверки какво са вършели предишните ръководства.