понеделник, 6 април 2015 г.

Каролев: Най-голямата глупост, която съм чувал до сега е прокуратурата да прекратява сделки

Най-голямата глупост, която съм чувал до сега е даването на правомощия на прокуратурата да прекратява сделки. Това заяви пред bTV икономистът и съветник на министър Божидар Лукарски - Владимир Каролев по повод приетата на първо четене от парламента поправка в ГПК, която дава правомощия на главния прокурор да спира такива сделки, ако са в ущърб на държавата и общините.
Днес, ако има стотици сделки, как точно главният прокурор ще прецени коя сделка е в полза на държавата, запита риторично икономистът.

Адвокатът Георги Атанасов обяви, че понятие "юридическо спиране на сделка" не съществува. Ако се спре, преди да е подписана, няма сделка, ако е след като е сключена, няма смисъл. Това е юридическа неграмотност и опит да се въведе още един играч в българския стопански живот, посочи още адвокатът.

Представяте ли си как изведнъж на главния прокурор му хрумва, че ще спре сделката за 16 млрд. лева дълг, тъй като сметне, че не е в държавен интерес, запита Атанасов.

Иван Георгиев, съдия от СРС, посочи, че и сега прокуратурата може да се намесва и да спира сделки, но когато става дума за дела в защита на интересите на деца и слабоумни. Не виждам никакъв логически смисъл в това, категоричен е магистратът.