вторник, 28 април 2015 г.

Въведено е извънредно положение в Балтимор ! Ожесточени сражения между чернокожи и полиция!

Страхотни битки по улиците на Балтимор между чернокожи и полицията наложиха обявяването на извънредно положение в града и разполагането на части на Националната гвардия.
Безредиците избухнаха по време на погребението на 25-годишния Фреди Грей. Той бе арестуван преди седмица, но почина в ареста при неизяснени обстоятелства след удари в гръбначния стълб. Разгневените хора започнаха да палят коли и магазини по време на траурната церемония. Завърза се истинска улична война с полицията. Камъни и всякакви подръчни материали летяха по кордоните на ченгетата по време на ожесточените сражения.
15 полицаи са ранени, двама от тях остават за лечение в болница.

Националната гвардия на щата Мериленд бе вдигната под тревога.

„Грабежите и насилствени действия в Балтимор няма да бъдат толерирани. В отговор, Националната гвардия на Мериленд е поставена в състояние на бойна готовност, за да има възможността да се намеси бързо, ако е необходимо“, се казва в изявление на губернатора на щата.
Отменени са публични събития, включително мач на балтиморския бейзболен отбор „The Orioles” срещу чикагския „White Sox”. Кметицата на Балтимор Стефани Роулингс-Блейк, която е чернокожа, обяви извънредно положение.
„Твърде много хора, цели поколения, са положили усилия да изградят този град и няма да позволим да бъде разрушен от престъпници“, заяви тя пред репортери на фона на горящи сгради и коли.

В различни части на града продължава насилието и палежите.

Преди година във Фъргюсън избухнаха бунтове на чернокожи след убийството на момче от полицай. От тогава последваха редица трагични случаи в цяла Америка, при които полицейското населие над чернокожи, беше последвано от масови протести, бунтове и улични битки.