сряда, 15 април 2015 г.

Бойко и тракийските царе влязоха в Лувъра

Най-голямото културно събитие за България в международен план от десетилетия, подготвяно повече от 2 години, най-после е факт. Снощи в Париж тържествено бе открита изложбата “Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Събитието е под патронажа на премиера Бойко Борисов.

За първи път управата на световноизвестния музей допуска самостоятелна изложба на чужда държава в залите си. „България е единствената държава със самостоятелно представяне”, заяви неотдавна министърът на културата Вежди Рашидов.

Подготовката на експозицията започна през 2012 г, когато през първия си мандат като министър на културата Рашидов сключи петгодишно споразумение с музея „Лувър“ за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Дейностите по цялостната организация на българското участие са осъществени под
ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
“Тази изложба означава, че България се връща на мястото си след година и половина изолация”, заяви Бойко Борисов преди откриването на експозицията, имайки предвид кабинета “Орешарски”.

“За първи път Лувърът отваря врати за чуждестранна изложба, това е респект към всички българи.Изложбата показа още, че министър Рашидов вдигна летвата много високо. Видяхте президентът Оланд, премиерът Валс, бившият президент Саркози подчертаха колко стабилен, колко важен партньор е България. Сега инвеститори трябва да дойдат и да станем една средноевропейска държава, каквато реално сме. Ние Швейцария няма да станем, но средноевропейска държава ще я направим с общи усилия”, каза Борисов.
По думите на премиера изложбата и фактът, че „Лувър“-ът отваря врати за нея показва уважение към България, респект, към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата, съобщават от пресцентърът на Министерски съвет.

„Виждате как ни посрещат хората, помните Орешарски как не го посрещаха“, каза Борисов. „Министър Рашидов вдигна летвата много високо“, добави премиерът.

„Видяхте – едновременно и президентът Оланд, и премиерът Валс, и бившият президент Саркози декларираха колко важна и стабилна, колко добър партньор е България като страна. Сега трябва да дойдат повече инвеститори и да станем една средно европейска държава, каквато реално сме и каквато можем да бъдем, с всеобщи усилия“, заяви министър- председателят.

„Влизайки в тази сграда, влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значима държава в културната сфера“, допълни от своя страна министърът на културата Вежди Рашидов.

„Притежаваме шедьоври. Ние сме народ, който лежи върху три култури. Трябва да се гордеем и да имаме повече самочувствие“, категоричен беше Рашидов, като добави, че за изложбата вече има и други покани. Тя се реализира благодарение на усилията на екипите на Министерския съвет, министерствата на културата, туризма, икономиката, на външните работи, както и посолството на България в Париж и френското посолство в София.

Делегацията, водена от премиера Бойко Борисов проведе и политически срещи с президента на Франция Франсоа Оланд и министър-председателя Манюел Валс.

За срещата си с бившият президент Никола Саркози Борисов информира лично в профила си във Фейсбук.