събота, 18 април 2015 г.

Скопие стана побратим със София

Съветът на град Скопие единодушно е взел решение вчера за побратимяване със София, съобщиха македонски медии. Българската столица е 19-ят град, с който Скопие се побратимява.

Кметът на македонската столица Коце Траяновски приветства решението като подчерта, че то е взето след дългогодишно сътрудничество между София и Скопие. Според него този акт ще бъде добра основа за задълбочаване на сътрудничеството на икономическо равнище, за обмяна на опит, както и за сътрудничество в много съвместни проекти.

Решението за побратимяване приветства и посланикът на България в Македония Иван Петков. Той изрази надежда, че този акт ще направи още по-плодотворно отличното сътрудничество между двете столици.

Преди няколко месеца тръгна онлайн-петиция за кръщаване на улици в София и Скопие на имената на президентите Борис Трайковски и Желю Желев. Петицията е по инициатива на директора на Европейския съвет за външна политика в София Димитър Бечев и известния македонски журналист Борян Йовановски, който беше говорител на Трайковски.