вторник, 28 април 2015 г.

Велизар Енчев донасял за съпругата си и за свои студенти на ДС

Комисията за досиетата трябва да продължи да работи, защото изважда на бял свят истината за нашето тоталитарно минало. Тази теза защити в студиото на БНТ политологът Антон Тодоров. Той косвено отговори на депутата Велизар Енчев и негово искане тази комисия да бъде закрита.
Политологът прочете част от кадровата справка на Велизар Енчев като сътрудник на ДС, от която се вижда, че е давал сведения за негови студенти, за съпругата си и за етиопски граждани, аспиранти в АОНСУ.

„Христо Смоленов бе голям началник в БОРКОР шеф на дирекция „Анализи”, а има досие като агент „Андрей” и е изпълнявал задачи, като неговите доноси са предоставяни на КГБ. Действащ секретар на същата организация е щатен кадрови офицер от Шесто управление на бившата ДС, как искате тя да работи”, каза Тодоров.

Той разказа, че през 1969 година в София е била делегация на КГБ начело с Юрий Андропов и на срещата с Тодор Живков първият тогава ръководител на държавата е заявил, че нашата ДС е филиал на КГБ.

Антон Тодоров цитира клетвата на тези хора и заяви, че те трябва да бъдат съдени за национално предателство, защото поемат ангажименти и пред съветската КГБ.