вторник, 21 април 2015 г.

Включени ли са тайно съкровища на Васил Божков в изложбата ни в Лувъра?

Включени ли са тайно предмети от личната колекция на Васил Божков в изложбата на тракийските съкровища в Лувъра? Този въпрос обикаля социалните мрежи и предизвиква разгорещени дискусии. Експозицията „Епопея на тракийските царе“, открита на 15 април в Париж, е съставена от антики, собственост изцяло на държавата. Събрани са от 17 български музея – избрани са артефакти от Панагюрското съкровище, Боровското, Летнишкото, Голямата Косматка, Могиланската могила, Дуванли, Калояново-Чернозем, Маломирово-Златиница, Стрелча, Мъглиж, Сборяново и др.

Предмети от частните колекции у нас кураторите отказаха да включат в изложбата, което предизвика гнева на някои от притежателите им.

„Защо лишаваме зрителите от артефакти без аналог в България, а и в Европа? Кое е по-добре за авторитета ни – да се ограничаваме с ценности от фондовете на държавни музеи или да представим тракийското изкуство и култура с най-високите им постижения? Да се поставят подобни ограничения, е дълбоко недемократично – казва Димитър Иванов, председател на фондация „Арете-Фол“. – Нашите колекции са лицензирани от Министерството на културата, всичките ни експонати имат паспорти. През последните години сме участвали в множество гостуващи изложби – в националните ни музеи и зад граница.“

Кирил Хрискосков – председател на фондация „Тракия“, която се грижи за колекцията на Васил Божков, заяви в интервю в края на 2014 г. , че нарочно не са включени в изложбата в Лувъра:

„Всичко в колекцията „Васил Божков” е регистрирано, публикувано в каталози и многократно представяно пред публика, включително в Европа. Първата изложба с предмети наредихме в Европейския парламент в Брюксел. След това бяхме поканени да участваме в международна изложба във Ландесмузеум в Бон, на която десет от най-големи музеи в света представиха паметници от гръцката и римска древност. През 2009 г. направихме забележителна проява в музей Востока в Москва, съпроводена с научна конференция. Централните руски телевизии и вестници отразиха събитието. Последно се включихме в голяма международна изложба в Кремъл. Участвахме с над 100 предмета. Ефектът беше изумителен.“

Последва позиция на директора на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез – един от кураторите на експозицията. Той заяви, че както техният, така и останалите държавни музеи във Франция не работят с частни колекции.

Неофициално обаче са били включени в изложбата предмети, които не са притежание на държавата – това е едната хипотеза, която се лансира в социалните мрежи. Друга твърди, че един от златните царски венци е подменен с един от колекцията на Васил Божков, за когото било важно просто от суета да види своя антика в най-прочутия световен музей, дори ако не види името си под предмета.