четвъртък, 16 април 2015 г.

Днес ще забранят строителството до плажа "Корал"

Министърът на околната среда и водите
 Ивелина Василева
"Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа "Корал", защото има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие". Това заяви пред "Нова телевизия" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов, МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството. Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. 

Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки”, напомни министърът.

Василева съобщи още, че ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево. "Общината трябва да премахне оградата", подчерта тя.

Пред БНТ пък зам.министърът на околната среда и водите Бойко Малинов заяви, че в настоящия кадастър на българското Черноморие няма описани дюни на плажа “Корал” и това е вероятната причина съдът да постанови, че там може да се строи. В момента се сформира експертна група от МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която отново ще оцени дали започналият строеж на къмпинг "Юг" засяга дюни. "Наличието на защитени растения в района може да бъде повод цялата местност да стане защитена", каза още Малинов.