понеделник, 13 април 2015 г.

Турция отзова посланика си във Ватикана

Анкара отзова своя посланик във Ватикана само няколко часа след изявление на папа Франциск, че избиването на арменците през Първата световна война е било геноцид.

Турция реагира гневно на изявлението на папата, направено по повод 100-годишнината от трагедията, която според историци е отнела живота на 1.5 милиона арменци, живеещи на територията на тогавашната Отоманска империя.

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", написа в социалните мрежи турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-ти век" и предизвиква дипломатически спор с Анкара, която твърди, че става дума за "граждански конфликт, предизвикан от войната".

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск. Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.