петък, 3 април 2015 г.

ГЕРБ и Сотир Цацаров с контра предложение срещу правосъдния министър

ГЕРБ и главният прокурор Сотир Цацаров предприеха в сряда координирана акция срещу правосъдния министър Христо Иванов. Шестнайсет народни представители от ГЕРБ начело с шефа им Цветан Цветанов внесоха изпреварващо проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), като прескочиха министър Иванов, чийто проект бе планирано да се внесе официално по-късно този месец след обсъждане в работна група с участието на магистрати и граждански организации. Изненадващата законотвроческа инициатива на ГЕРБ следва изцяло идейната линия на главния прокурор, като в нея са застъпени вижданията и на Висшия съдебен съвет и съдийската асоциация, оглавявана от Богдана Желявска, която наскоро бе принудена да подаде оставка като зам.-шеф на СГС.

Едновременно с това Цацаров бойкотира Министерството на правосъдието, като обяви, че представителите на прокуратурата се изтеглят от работните групи за промените в съдебния закон, тъй като били недоволни, че им спускат конкретни текстове, а реформата се ръководела според идеите на Съюза на съдиите в България.

Все още няма обяснение от ГЕРБ какво е наложило бламирането на министъра, който е вносител на стратегията за съдебна реформа и се приема от ЕС като основен гарант за нейното реално изпълнение. По неофициална информация промените са обсъдени в групата на ГЕРБ и са синхронизирани с премиера Бойко Борисов.


Министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук:

"Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!", написа Борисов във фейсбук.

Христо Иванов: Цветанов внесе законопроект на Цацаров


Министърът на правосъдието Христо Иванов определи като опит за дестабилизация комбинацията от внасянето на алтернативни проекти за съдебна реформа и „медийната артилерийска подготовка“.

„Няма да стане толкова лесно“, каза министърът днес пред БНТ.

Христо Иванов отрече слуховете, че има намерение да подава оставка. Според него предложенията на ГЕРБ са същите като предложенията, които главният прокурор обяви през октомври миналата година.

„Аз много се радвам, че той избра да ги внесе през тази група, защото трябва да има дебат по тях“, коментира Иванов.

Той е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов и съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и след Великден Министерският съвет ще внесе своя проект за промени в Закона за съдебната власт.

„Дефектът стана ефект“, заключи министърът.

Иванов не виждал в този сюжет бламиране. Тази група от депутати имала „правото да търси своята изява, но нищо повече не се е случило“.

„Дали има напрежение Цветанов-Борисов, какво се случва по оста Цветанов-Цацаров – това медиите трябва да го кажат“, отговори Иванов.


Според него проектите на ГЕРБ и АБВ са доста схематични и правителството ще внесе „доста по-обемен и адекватен“ проект.

Обновена!