сряда, 22 април 2015 г.

Няма вече КТБ!

Софийският градски съд (СГС) обяви фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и определи за начална дата на неплатежоспособността ѝ 6 ноември 2014 г. Решението може да бъде обжалвано, но подлежи на незабавно изпълнение, което не спира с жалбата.
Сроковете за обжалване са изключително кратки, а само БНБ и прокурорът имат право на жалба и протест. Според чл. 16 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) това може да стане в седемдневен срок.

Такова право по закон имат и квесторите, но КТБ вече няма такива. Софийският апелативен съд е длъжен да образува въззивното дело в деня на получаване на жалбата или най-късно на следващия работен ден и да я разгледа, като се произнесе с решение в едномесечен срок от образуване на делото.

С решението си съдия Иво Дачев е определил 6 ноември 2014 г. за начална дата на неплатежоспособността на КТБ. Тогава бе отнет лицензът на банката и според специалисти това е най-късната възможна дата на начало на неплатежоспособността на КТБ.

С избора на 6 ноември 2014 г. съдът на практика бетонира всички прихващания, извършени след поставянето на КТБ под особен надзор до отнемането на лиценза ѝ. БНБ настояваше съдът да определи за начална датата на неплатежоспособността 30 септември 2014 г., когато излезе одитният доклад, в който се констатира, че КТБ е с отрицателен капитал.

Ако съдия Дачев беше приел 30 септември 2014 г. за начало на неплатежоспособността, това щеше да даде възможност на кредиторите на банката и най-вече на Фонда за гарантиране на влоговете (който е най-големият кредитор на КТБ) да се ползват от относителната нищожност на сделките извършени след тази дата.

Сега само прихващанията, извършени след 6 ноември 2014 г., т.е. доста по-малко на брой, ще са нищожни спрямо кредиторите на несъстоятелността.