петък, 17 април 2015 г.

Едуард Сноудън дал на Китай Велико кибероръдие

През последните няколко седмици Пекин е вкарало в сила нова, офанзивна технология,
наречена "Великото оръдие", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Добрата новина е, че новото оръдие стреля само в интернет. То е кибероръжие, което поразява сървърите на различни сайтове, които режимът в Китай недолюбва.

"Великото оръдие" не е официално име, а е базирано на "Великата огнена стена". The Great Firewall е комплектът от инструменти, чрез които Китай блокира нежеланите сайтове за своите граждани. Но за разлика от "Стената", която китайци с лекота заобикалят от години, "Оръдието" не е нещо, което просто можеш да игнорираш.

Според доклад на Университета в Торонто, "Великото оръдие" е подобно на Quantum - оръжие на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Едуард Сноудън, бивш системен администратор за организацията, разкри съществуването на Quantum за първи път през 2013 г., когато избяга в Хонконг. Според "Уолстрийт джърнъл" китайците са създали своето "Оръдие" именно на базата на информация за Quantum, която Сноудън им е разкрил, докато е бил в Хонконг. Изданието не обяснява защо той тогава не остава в спе;циалния китайски административен район, а в крайна сметка бяга в Москва, където е и днес.

Как работи "Великото оръдие"? То имитира популярната DoS (Denial of Service) атака, която натоварва даден сървър с твърде много заявки, докато той не може да ги понесе. Разликата е, че "Оръдието" всъщност пренасочва истински потребители към избрания сайт

Едуард Сноудън саботира възможностите за разузнаване на САЩ и техните съюзници, а сега научаваме, че може да даде на китайския режим оръжие за разпространение на интернет цензура в цялата планета. Защитната стена Great - неофициалното име на пакет от инструменти за блокиране, спира китайски граждани от достъп до външна информация. През последните няколко седмици Пекин разположи нов комплект от възмоности, наречен Great оръдия.

Но това не е "върхът на сладоледа". "Великото оръдие" може и да вкарва зловреден код във всеки компютър, позволявайки Пекин да шпионира потребителите, да поврежда системи и да причинява всякакъв хаос. Китайските хакери били насочени към политическите врагове, като тибетското правителство в изгнание, и конкуренцията - западните компании като Google и Apple.

В. "Саут Чайна морнинг пост" пише, че "Великото оръдие" се разработва от близо година. Това е изключително бърза работа за подобен проект, твърдят специалисти. WSJ отбелязват, че това съвпада времево с посещението на Сноудън. Във всеки случай, ако наистина е базирано на друга технология, този срок за разработка става по-реален.

Специалисти твърдят, че едно от евентуалните решения е да се блокира достъпът на Китай до световната мрежа. Досега подобна мярка не беше допустима, с надеждата, че по-амбицираните китайци ще се информират от свободния Интернет и няма да са подложени само на пропаганда. Когато Китай обаче има и "Оръдие", правилата се променят.