четвъртък, 16 април 2015 г.

(Не) Започва съдебната реформа!

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов обявиха на извънредна пресконференция началото на т.нар. съдебна реформа.

"Без няколко промени в конституцията, всяка съдебна реформа ще бъде неефективна. Откъде ли не я гледахме ситуацията. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и достатъчно ефективно", каза в началото Бойко Борисов.

Управляващите ще предложат промени в конституцията, които ще сложат край на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС).

"Ако не се промени конституцията, той (сегашният ВСС - б.р.) ще остане да действа две години и половина. Предлагаме ВСС да бъде излъчен отново на две камари – съдии и прокурори", обясни Борисов.

Премиерът съобщи, че снощи е провел консултации с Радан Кънев и има пълната подкрепа от Реформаторския блок. Подкрепата била гарантирана и от ГЕРБ, предстоят срещи с останалите партии.

Христо Иванов допълни, че предвиждат съкращаване на мандата на ВСС на до две-три години и въвеждане на явно гласуване.

"Това, което ни е целим, е следващият състав на ВСС да бъде избран пряко от всеки съдия и всеки прокурор, за да не говорим за кланове. За нас остава да следим как ще бъде избрана парламентарната квота. Не само да ни го покажат по телевизора".

Намерение на кабинета е да направи прокуратурата по-ефективна и да въведе някаква форма на парламентарен контрол за държавното обвинение. Не се предвиждало намаляване на мандата на главния прокурор.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа", каза Иванов.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че така управляващите стартират "процеса на един основен ангажимент, който сме поели пред избирателите – провеждане на съдебна реформа".

"Имаме амбицията поне до края на тази парламентарна сесия преди лятната ваканция да мине първото гласуване на промени в конституцията. Имаме големи шансове за успех".

"Вярваме, че нашите коалиционни партньори ще ни подкрепят в парламента", каза Бъчварова.

Тя допълни, че ще разчитат на диалога с всички партии.

Въпросът със съдебната реформа не се изчерпва с някои промени в Закона за съдебната власт и структурата на ВСС, допълни Бъчварова. Управляващите си поставят за цел да променят процесуалните кодекси, да модернизират юридическото образование и да въведат електронно правосъдие.

Бойко Борисов призова за създаване на инструмент към ВСС, който да търси отговорност от съдиите и прокурорите.

"Няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което е решено от съда. Вместо да викнат съдията да обясни защо е бутнал нашите решения и е разрешил строителство, трябва да отговаряме ние. Да го викнат да каже: Ето, това са дюни", продължи Борисов.

Премиерът очаква ГЕРБ да се откаже от своя законопроект за промени в Закона са съдебната власт.