понеделник, 20 април 2015 г.

Вижте панелката на бъдещето!

Питате ли се как би изглеждал жилищният комплекс на бъдещето? Не е далеч във времето. Сингапурският комплекс "Лейк лайф", който "ще вземе акт 16" през 2018 г., е пример за него, пише CNBC.

Стоянки за зареждане на електромобили, безплатен интернет в общите пространства, собствена овощна и зеленчукова градина, както и сметище за отпадъци на домашни животни, неговите създатели - Evia Real Estate, са помислили за всичко. Дори ще има автономни електромобили, които осигуряват бърза връзка с метростанцията.

"Лейк лайф" е разположен в района "Юронг", който до преди години е бил индустриален център, но в момента се развива като предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти заради едноименното езеро, учебните заведения и търговските центрове.

В района са стартирали няколко пилотни проекти, които в близко бъдеще ще дадат правото на Сингапур да носи етикета "първата смарт държава в света". Това са сензори, които следят колко таксита има на стоянките, датчици за чистотата на обществените площи, улично и парково осветление, което автоматично се настройва спрямо околната светлина.

Затова не е чудно, че вече са продадени 533 от общо наличните 546 жилища в комплекса "Лейк лайф". Средната цена е около $6900 на квадратен метър, което е с около 10% над тази на съответните имоти в околността.

Но не всеки може да се настани в комплекса. Имотът е със статут на административна жилищна кооперация, при която е задължително първоначалните собственици да са граждани на Сингапур. Едва след 10 години те могат да го продават на чужди граждани.

Има и изискване за месечен доход - поне 12 000 сингапурски долара (около $8900).