вторник, 26 май 2015 г.

Събарят 129 незаконни къщи в гетото на Гърмен

129 незаконно вдигнати къщи в гетото на село Гърмен ще бъдат съборени. Това съобщи вчера кметицата на селото Минка Капитанова след спешна среща с институциите в региона. „ДНСК трябва да реши кога да започне събарянето на незаконните постройки в квартал „Кремиковци” на гърменското село Марчево”, съобщи пред журналисти областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Очакваше се решението на строителните инспектори да бъде обявено още вчера.

На срещата освен кметицата на община Гърмен Минка Капитанова, участие взеха директора на ОД на МВР Христо Разсоков и представители на РДНСК. По време на разговора бяха набелязани спешни мерки, които трябва да се вземат не само за туширане на напрежението в община Гърмен, но и за кардинално решаване на конфликта с циганите от гетото „Кремиковци”.

„Напрежението в Гърменско е сериозно. Проблемите не са от сега, натрупани са през годините и силната музика само е преляла чашата на търпението, каза още Бисер Михайлов. Той добави още, че в квартал „Кремиковци” няма одобрен кадастрален план и никога през годините не е имало. За да се стигне до събаряне на незаконните постройки, преди това има доста по обем работа, която трябва да се извърши от Дирекция за национален строителен контрол.

„Хората в този квартал отдавна са информирани, че трябва доброволно да съборят незаконните си постройки, като срокът отдавна е изтекъл, заяви кметицата Минка Капитанова и допълни: „Заповедите се издават от ДНСК, влезли сме в контакт с институцията, която е отговорна за това. Оттам трябва да направят оглед на 129-те постройки, които трябва да се съборят, да се съставят протоколи на каква цена ще е самата дейност, която трябва да извърши фирмата, която ще бъде избрана”.

Директорът на областната полиция Христо Разсолков вече се е разпоредил органите на реда да проверят поименно населяващите квартала, за да се установи точният брой на пълнолетните и на децата. Ще се проверяват личните карти и адресните регистрации на всички.