сряда, 20 май 2015 г.

На тази дата: 20.5.1969 г. Джон Ленън сключва брак с Йоко Оно в Гибралтар

1969 г. Джон Ленън сключва брак с Йоко Оно. Церемонията се провежда в Гибралтар.

Любопитен факт са версиите, които съществуват около запознанството на Ленън и Йоко. Според една от тях, разказана от самия Ленън, срещата е станала в галерия в Лондон, на 9 ноември 1966 г. Там Оно подготвяла своя изложба и двамата били представени един на друг от собственика Джон Дънбар.

Според втората версия, лансирана от Пол Макартни, през 1955 г. Оно била в Лондон, за да събере оригинални музикални партитури за книга, върху която работел Джон Кейдж, но самият Маккартни отказал да й даде от своите ръкописи. Той насочил Йоко към Джон Ленън, който откликнал на молбата й.

След това Оно започва да звъни постоянно на Джон в дома му и когато първата му съпруга Синтия поискала обяснение, той казал, че Йоко Оно само се опитва да събере пари за нейните „авангардни глупости”. През май 1968 г. докато Синтия е на почивка в Гърция, Ленън кани Оно на гости. Те прекарват нощта заедно, а по-късно Джон споделя, че са „правили любов до зори”. Когато жената на Джон се връща у дома тя заварва Оно, облечена в нейната хавлия, да пие чай със съпруга й, при което Ленън само казва: „О, здрасти”.

През последните две години на Джон в „Бийтълс” той и Оно започват публични протести срещу войната във Виетнам. Женят се в Гибралтар през 1969 г. Меденият им месец всъщност представлява 7-дневен протест за мир, по време на който и двамата не напускат леглото си в президентския апартамент в хотел Хилтън в Амстердам.

Джон и Йоко се разделят през 1974 г., но година по-късно отново са заедно. По време на раздялата им Ленън се среща с Мей Панг, която е личен асистент на музиканта и Оно. През декември 1975 г. обаче Джон внезапно решава да се върне при Йоко. Това се случва след среща между Ленън и Оно, след която той й заявява, че се връща при втората си съпруга.

След като Джон и Йоко се събират, а на 9 октомври 1975 г. ражда сина им Шон.
В крайна сметка Джон Ленън и Йоко Оно остават заедно до убийството на музиканта. На 8 декември 1980 г. Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк, връщайки се с Йоко Оно от звукозаписното студио.