понеделник, 11 май 2015 г.

35 достойни българи на 2015 г., награждава ги премиерът Борисов

35 са отличените през 2015 г. в инициативата на в. „24 часа“ „Достойните българи“.

Преди малко в НДК в столицата започна церемонията по награждаването с участието на премиера Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на спорта Красен Кралев.

Това е 13-та поредна година, в която в. „24 часа“ отличава българите, извършили добро дело през предходната година. През това време бяха наградени 423 достойни българи, помогнали на изпаднал в беда.

През 2015 г. са отличени  следните хора:

Съпрузите д-р Ферхад Ахмед и Филиз Абидин от Кърджали. Лекарят от Спешна помощ Ферхад Ахмед рискува живота си, за да спаси пациент. На 21 септември 2014 г. е изпратен при ужилен от стършел в критично състояние и на изолиран бряг на яз. „Студен кладенец“. Пресякъл язовира с лодка на пожарната, която обаче не могла да достигне до брега. Лекарят, който не може да плува, скочил във водата и с риск за живота си успял да достигне сушата, където спасил пострадалия.

Четири часа лекарката от Спешна помощ Филиз Абидин е газила преспи по време на снежното бествие тази пролет, за да стигне до болно бебе в село Рани лист. Детето получило алергичен пристъп и само бързата намеса на докторката го спасила.

Отец Йордан Георгиев от Асеновград. Всяка седмица поп Данчо храни по 100 бедни в храма „Св.Николай Чудотворец“. Води 2 безплатни кръжока за деца. Единият по пеене, а другият – по английски език. Негова е заслугата да възроди единствения обичай в България „Калинички“.

Аладин Харфан. Бизнесменът полага огромни усилия за подпомагане на бежанците у нас още откакто започна вълната към България. Като начало праща храна в лагерите за бежанци. Дава храна и подслон на бежанци в сграда на своята фирма. По-нататък – създал е програми за адаптация. Назначава бежанци във фирмата си и работата им осигурява доход, така че семействата им да не гладуват. В същото време тези хора се обучават за работа, научават занаят.

Илия Костов. От 7 г. облагородява междублоковите пространства с всевъзможни материали в кв. „Възраждане“ във Варна. Сам е направил цял километър пътеки.

Георги Симеонов от Горна Оряховица. Вече 6 г. всеки път в края на декември се превъплъщава в Дядо Коледа и дава подаръци на деца, а събраните пари дарява за болни от детска церебрална парализа. Самият Георги от рождение страда от това заболяване.

Габриел Ченчева, ученичка от 11 клас на математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, която е главен организатор на по-голямата част от над 10 благотворителни акции сред ученици, родители и учители в нейната гимназия и други училища в Пазарджик за операции и лечение на нейната съученичка, 18-годишната Славянка Тонева, пострадала при тежка катастрофа. До момента са събрани над 100 000 лева.

Димитър Христов, машинистът на влак, който спаси 95-има пътници при инцидента край с. Мурсалево, когато огромна скала падна на релсите.

Михаил Христов, като дете токов удар го оставя без ръце. Въпреки това той започва спортна кариера и прави 8 поправки на европейски рекорд по скок на дължина, получава 2 световни титли за младежи и мъже в същата дисциплина на игрите за хора с увреждания. Възпитаник е на известния лекоатлет Петър Дачев.

Анастас Иванов от Смолян, който ремонтира със собствени средства параклиси и църкви в смолянското с.Чокманово. 47-годишният родопчанин продава имоти, за да осигури финансиране за ремонта на рухналите храмове.

Ислям Атакан, който събира пари за ремонт на джамия и църква в селото си Малиново, Ловешко. Както и за реконструкции на читалището и училището и за откриване на музей. Философията му е, че религията трябва да обединява, не да дели хората.

Десислав Димитров от Силистра. Той спаси от удавяне 13-годишно момче, паднало в Дунава. Извадил детето без жизнени функции и го спасил с изкуствено дишане.

Марин Карабелски от Сандански. Служителят по сигурността в кметството спаси горящ човек на 4 ноември в двора на църквата „Св.св.Козма и Дамян“. Получи леки изгаряния на ръката, но успял да спаси Николай, който в момента се възстановява в „Пирогов“.

Фильо Стоев, кмет на димитровградското с.Странско. Той спаси десетки свои съселяни по време на потопа след скъсването на язовирна стена над селото през септември 2014 г.

Кадир Яха, кмет на с.Безводно. Разчиства пъртини към откъснати махали на селото по време на снежното бедствие през март, за да достигне до затрупани от снега къщи на възрастни хора. Пътят до селото бе отнесен от свлачище и Яха пренася на гръб и с катъри храни за съселяните си.

Христо Тодоров от Кърджали. Директор на пожарната в Кърджали. Координира денонощно действията на спасители и доброволци по време на снежното бедствие в Кърджалийско. Благодарение на него са спасени родилки, болни и възрастни хора.

Десислав Наков от Враца. Спаси 11 души по време на голямото наводнение в Мизия в началото на август миналата година

Васил Петков от Велико Търново. Спаси 4 души, между които и дете от потопа край Дебелец миналия юни. Колата им била отнесена от пътя от приливната вълна и те били на косъм от удавяне.

Николай Градев от Бургас, Николай Кирилов от Кюстендил и Марин Гърков от Средец – те спасиха давещи се хора от водния ад край Отманли в нощта на 6 септември миналата година, когато водата отнесе в дерето край пътя Созопол- Бургас няколко автомобила.

Красимир Калайджиев – По време на снежното бедствие през март спасителят към РСПАБ – Смолян участва в операция в района на местността Печинско по спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.

Атанас Иванов от Мадан.По време на снежното бедствие през март пожарникарят пътува с часове в преспите, за да достави на бедстващи хора лекарства и храна.

Красимир Андреев от с. Нова махала,Старозагорско. С каруцата си и коня Абърдийн той евакуира свои съселяни по време на наводнението там през декември.

Певицата Тони Димитрова оказа помощ на пострадали от голямото наводнение в Мизия. Тя видяла по телевизията покъртителен репортаж за бедстващите хора и нуждата от доброволци и спонтанно решила да се включи. Веднага тръгнала от Бургас до Мизия, където веднага се представила в щаба на доброволците и се включила в разчистването на пострадалите от потопа къщи.

Филип Николов и Мирослав Иванов от Социален учебно професионален център „Анастасия Железкова“ във Варна - млади хора с увреждания, които участваха 2 седмици в акциите за помощ на пострадалите от наводнението в Аспарухово.

Юсеин Мехмед от Черноочене. По време на снежното бедствие през март затваря за 10 дни ресторанта си, за да помага на хора в нужда. С джипа си изтегля закъсали автомобили, пренася хранителни продукти, превозва болни.

Антон Хекимян от Би Ти Ви, който организира екип и сам участва в помощта за пострадали от наводненията.

Марин Николов от Нова тв. За серия от разследвания за кражба на публични средства от БДЖ, довели до уволнения във фирмата.

Йордан Димитров от БНТ, автор на журналистическо риалити – предаването „България от край до край“, което показа живота на българите в отдалечените гранични райони

Свилена Дечева, вокалната педагожка на Крисия, която я подготви за големия успех на Евровизия. Преподавателка с голямо сърце, която вдъхновява децата и ги учи да не се предават пред трудностите.

Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови, които донесоха второ място на България на детската Евровизия.