неделя, 24 май 2015 г.

Бой между роми и българи в Гърмен: 4 ранени и 8 арестувани

Три сбивания между роми и българи в село Гърмен вчера са довели до четирима ранени и осем арестувани. Първият сблъсък възникнал в кварталът "Зграде" между две компании.

Българите играели карти, а ромите пиели алкохол на близка пейка. Скандалът започнал заради силна музика, пусната от ромите, бързо прераснал в бой.

"Били са се с камъни, дървета, с брадви, с каквото намерят", разказва пред Дарик кметицата на общината Минка Капитанова.

"По никакъв повод ни нападнаха, биха с брадви, мотики... Положението става нетърпимо", оплака се днес местен жител.

По-късно местната полиция обградила квартала. Получила още два сигнала за сбивания, но е успяла да се намеси преди да има пострадали. Причината за блокадата е била, че са получили информация за група роми от Петрич, идващи на помощ на своите близки.

Нощта е протекла свободно, но днес за 11 ч бе насрочен протест от местните, организиран от Инициативен комитет, който иска да изсели ромите от квартала. Кметицата Капитанова е наредила пълна адресна проверка на живущите в квартала роми, тъй като има съмнения, че в него има хора без адресна регистрация.

На протестът се събраха над 500 души, които блокираха пътя между съседските села Гърмен и Марчево, както и този за архитектурният резерват "Ковачевица".  Протестът расте.

И в Марчево искат да изселват ромите от местния квартал "Кремиковци"

"1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", казва жителят на селото Димитър Стоянов.

Протестиращите са се заканили да не мръднат цял ден и да не пуснат нито един автомобил, ако не бъде направена проверка на живущите в квартала. На мястото има полицаи, както и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.