неделя, 10 май 2015 г.

Разкрития: 500 деца са били агенти на ЩАЗИ

Между  180-те хиляди сътрудници на източногерманското министерство на Държавна сигурност, известно като ЩАЗИ, е имало и група от непълнолетни лица, установи Федералната служба за архивите на източногерманската тайна полиция.
Поради липсата на достатъчно данни в статистиките на ЩАЗИ, точният им брой е трудно да бъде установен, но към края на комунистическата диктатура в ГДР те най-вероятно са били около 500 души.

Използването на деца като сътрудници на ЩАЗИ е било пренебрежимо малко в сравнение с общия брой на нещатните сътрудници. От тайната полиция са се възползвали от деца, само когато се налагало да се събере специфична информация като например за регулярните повиквателни на младежите в редиците на източногерманската народна армия.
При подобни случаи от ЩАЗИ почти винаги са се възползвали от тежките семейни взаимоотношения за да си осигурят млади и лоялни сътрудници.

В архивите на ЩАЗИ е запазено делото „ШЕНЯ”, за едно 17-годишно момиче, принудено през 1981 г. да стане неофициален сътрудник на източногерманските тайни служби. До 9-та си година момичето расте в детски приют, тъй като майка и е обявена за „враг на народа” и е била затворена през 1974 г.
Година по-късно е изселена по политически причини на Запад, без да може да вземе със себе си своята дъщеря и току що новородения си син. Запазените документи показват до каква степен учителите в ГДР са спазвали целите на Министерството на Държавна сигурност при възпитанието на децата и превръщането на девойките в „социалистически личности”, готови да шпионират за ЩАЗИ.
Документите позволяват да се проследи кариерата на един неофициален сътрудник още от училищната скамейка, през университета до неговото изключване от агентурния апарат през 1987 г.
В българската Държавна сигурност са се въздържали да вербуват непълнолетни деца, но има изключения, при които отделни лица са привличани като агенти преди да навършат 18 години. Архивните документи показват още, че събирането на сведения от непълнолетни без те да бъдат регистрирани като сътрудници, също е практика на ДС.