събота, 9 май 2015 г.

Престрелките в Македония все по-ожесточени

Увеличават се престрелките между полицията и терористичната групировка в Куманово, предаде македонската интернет агенция НОВА. Президентът на Македония Георге Иванов е прекъснал спешно извънредно посещението си в Москва и се връща в Скопие, за да свика Съвета за национална сигурност. Сръбски антитерористични групи се движат към границата с Македония.
Изданието отбелязва, че до преди два часа е имало впечатление, че престрелките намаляват, но в последния част сблъсъците са се увеличили.

Полицията, която е на пунктовете в Куманово, е получила подкрепление. Полицаите са в пълна бойна готовност. Цели семейства от „Диво селище“ напускат квартала и се движат с багаж към другата част на града, като използват и полицейски автомобили.

Президентът на Македония Георге Иванов прекрати посещението си в Москва, съобщиха от неговия кабинет, предаде македонското електронно издание Репортер. Иванов беше в столицата на Руската Федерация, където присъстваше на честването на 70-та годишнина от победата над фашизма.

Иванов вече пътувал в страната си, а се очаква да насрочи и заседание на Съвета за национална сигурност. За ситуацията Иванов е информирал и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, руския президент Владимир Путин, както чешкия президент Милош Земан, с които се е срещнал в Москва.

Служители на антитерористичната група на МВР на Сърбия пътуват към границата с Македония, предаде същевременно сръбското електронно издание Kurir. Служителите пътуват с десет бронирани автомобила. Вътрешният министър Небойша Стефанович е посетил и базата на Жандармерията в Ристовац, Южна Сърбия, а в граничния пояс са изпратени и допълнително полицаи.

Посолството на САЩ в Скопие Е изказа съболезнования на семействата на загиналите при днешните престрелки в Куманово и е призовало за спиране на насилието.