вторник, 12 май 2015 г.

Гей светофари във Виена! Видео

Виена замени десетки от светофарите си, изобразяващи полово неутрални човечета, с гей светофари, върху които са показани еднополови двойки, съобщи АФП.
Властите изразиха надежда, че светофарите ще имат функцията освен да регулират трафика и да предизвикват вниманието на шофьорите и пешеходците.

От общината искат да покажат, че столицата на Австрия е толерантна и е в очакване на тазгодишното състезание Евровизия, което ще се проведе там, след като миналата година транссексуалният австриец Кончита Вурст победи.

Идеята е в отзвук на зародилата се в последно време политическа дискусия за светофарите и техните пол и сексуална ориентация. Миналата година в немския град Дортмунд се проведе дискусия относно абсолютната доминация на мъжки изображения по светофарите. Някои политици от зелените и социалдемократите поискаха полово равенство между светофарите.

"Едно от предимствата на женските фигури по светофарите би било по-голямото светещо пространство", посочиха тогава защитниците на идеята в Германия.

Идеята беше подета шеговито от немски вестник, който предложи на светофарите направо да се сложат двойки. Шегата на вестника явно е била възприета на сериозно от австрийците

Видео