понеделник, 18 май 2015 г.

Бунт срещу кмета на Петрич!

Стотици петричани се вдигнаха на бунт срещу кмета си Вельо Илиев (независим, подкрепен от СДС) и неговите заместници, като изгориха чучела на градската управа, показа репортаж на Нова тв.

Повод за акцията беше излъчено вчера разследване на "Нова", в което се видя, как фирми, близки до ръководството на общината, получават всички поръчки за строителни дейности. Баничарница и автосервиз са извършвали ремонт на водопровод и са строили детски площадки. Собственик на една от фирмите е шурей на зам.-кмета на общината, показа разследването.

"От 4 години имам нула оборот към община Петрич, печелят само техни фирми - готвачи, сервитьори, фризьорски салони, но не и строители", казва Владимир Заечки, строителен предприемач.

"За тези 15 години благодарение на управлението на Вельо Илиев беше унищожен целият бизнес, всички големи предприятия бяха унищожени", казва друг протестиращ.

От наскоро сформираното "Сдружение за граждански контрол и управление на община Петрич" поискаха оставка на ръководството на общината.

Кметът Вельо Илиев се включи в ефира на Нова тв:

"В Пловдив съм, на годишна среща на общините. Днес на Община Петрич ще бъде връчен етикет за иновации и качество на управление. Не отричам, че има шуробаджанащина. Тази баничарница и този сервиз са работили 2007 г. Аз им дадох пълна справка как е работено, от 50 фирми извадиха 2-3. Тези ремонти са в село Коларово, водопровод за 3000 лв. и ремонт за 8000 лева. Те са одобрени от кмета на селото".

Той обвини Владимир Заечки, че искал оставката му, защото не могъл да се "внедри" в голяма поръчка за пречиствателна станция, която била обявена преди 2 години.

Според кмета в протестите срещу него е "замесена държавна сигурност", "политик от АБВ", а в Петрич в страхотна комбинация срещу него "работели" ГЕРБ заедно с БСП и ДПС.

"Има шуробаджанащина, за тези години грубо по 10-12 000 лв. на година е работил шуреят на зам.-кмета", призна Вельо Илиев.

Той обвини протестиращите, че взимали пари, за да излязат на площада:

"От 3-4 дни в града се говори, че се търсят хора, за протестите, на които им се дават 20 лв., за да излязат на протест. Сега като гледам телевизора, има и такива."

Протестиращите възнамеряват да щурмуват общината на заседанието в 10 часа, за да искат оставката на ръководството.

Това е поредната община, разтърсена от телевизионните анти-кметски разследвания, които напоследък са излъчвани в национален ефир. След Пазарджик и Хасково, дойде редът на Петрич. Кметовете на тези три града са близки до Реформаторския блок и те твърдят, че изборът им е преднамерен.