четвъртък, 28 май 2015 г.

Боби Михайлов на спешна среща заради белите чаршафи

Персоналът на хотела използва 
бели чаршафи, за да скрие 
отвеждането шефовете на ФИФА 
Привикаха спешно Боби във Варшава

Мишел Платини привика на спешна среща всички членове на Изпълкома на УЕФА по повод скандалите във ФИФА. Сред тях е и шефът на БФС Боби Михайлов. Събирането се състоя снощи във Варшава, където се игра и финалът на Лига Европа между "Днепър" и "Севиля". 

Там Платини и компания ще разискват внасяне на предложение за отлагане на президентските избори във ФИФА заради скандал. Босът на УЕФА заяви още, че днес ще се проведе среща на всички национални асоциации и след това ще дадат брифинг.

Какво се случи с ФИФА вчера?

Световната футболна централа беше разтърсена от огромен корупционен скандал. Арестувани бяха 14 души, сред които и 7 от най-влиятелните фигури в организацията.

Това е най-големият скандал в историята на световната футболна федерация. Две отделни разследвания, на два континента тази вечер се опитват да стигнат до дъното на корупционните схеми във ФИФА – организацията, която контролира световния футбол.

Събуждане, каквото със сигурност не са очаквали. Така започна денят за няколко от шефовете на ФИФА в петзвездния им хотел в Цюрих. Персоналът на хотела използва бели чаршафи, за да скрие отвеждането на заподозрените в корупционна схема. Седем души са в ареста, сред тях и двама вицепрезиденти на ФИФА Джефри Уеб, който отговаря за Северна Америка и Карибите и уругваецът Еухенио Фигередо.

Според обвинителния акт арестуваните „са участвали в 24-годишна схема за лично забогатяване чрез корупция в международния футбол“.  Властите твърдят, че чрез комисионни и подкупи са раздадени повече от 150 милиона долара. На пресконференция в Цюрих ръководството на ФИФА се опита да се изкара жертва. „ФИФА е жертва в това разследване. Да, ФИФА е жертва. Федералните власти са тук и ние сътрудничим с тях. Предали сме им цялата информация”, заяви говорителят на ФИФА.

По същото разследване други четирима души вече са признали вината си. Това са шефове на маркетингови компании, които са раздавали подкупи и комисионни на футболни лидери по целия свят срещу подкрепа.

Властите в Цюрих сега разследват и начина, по който са определени домакините за световните първенства през 2018-а и 2022-ра година – Русия и Катар. Изборът на емирството, където температурите могат да достигнат до 60 градуса, повдигна съмненията още при обявяването му.

Но от ФИФА обявиха, че въпреки разследването и арестите първенствата остават.  Шефът на ФИФА Сеп Блатер не е сред арестуваните, но властите разследват и неговите действия. Арестите идват два дни преди организацията да преизбере Блатер за пети пореден път за неин шеф. Единственият му опонент в тази битка е принцът на Йордания Али бин ал-Хусейн, който определи днешния ден като тъжен за футбола.

„Прозрачност е дума, която използваме често. Сега е нужно да я приложим и аз бих желал да гарантирам, че това ще се случи. Не трябва да има нищо, което да крием. Трябва да върнем доверието в организацията”, заяви Али бин ал-Хусейн.  Преди дни в интервю за Си Ен Ен аржентинската футболна легенда Диего Марадона обвини Блатер в корупция.

 „Това е една мафия, маскирана като ФИФА. Защото плъховете могат да пропълзят навсякъде на света, той е президент на ФИФА”, заяви Марадона.  Това разследване на ФБР продължава няколко години. Последният прокурор в Бруклин, който го е наблюдавал, сега е министър на правосъдието. Това е Лорета Линч и за нея това е най-мащабното обвинение откакто е на поста си.

Според обвинителния акт някои от предполагаемите престъпления са ставали на американска земя и са били използвани американски банки, за да се правят плащанията за предполагаемите подкупи и комисионни. Освен това потърпевши от решенията на ФИФА са били американските телевизионни мрежи, които са най-големите в света и плащат най-много за телевизионни права за първенствата.

ВИДЕО с танца на Боби. Днес във Варшава няма да му е до танци.