неделя, 17 май 2015 г.

Варненските влюбени дракони в класация за най-впечатляващи скулптури

Снимка: "Таралеж"
Българска скулптура попадна в класацията на най-впечатляващите паметници в света. Това е статуята на двойка дракони, които си подават яйце в Морската градина във Варна.

Това всъщност е единствената по рода си скулптура. Монтирана е в морската столица в края на 2010 г. Тя е изработена от бронз от скулптора Дарин Лазаров. Драконите са дарение от голяма варненска фирма, която прави ремонта на плувен комплекс “Приморски”. И заради близостта на басейна Лазаров много иска да зарадва децата, които тренират в него, с приказни същества. Малко след поставянето на паметника обаче много хора започват да го критикуват, но и досега той си е атракция в морската ни столица.

Класацията е направена от американски сайт. “Градовете ни са пълни с внушителни монументи, зашеметяващи скулптури и артистични статуи. Такива има хиляди, но само малко са наистина изключителни и заслужават да бъдат снимани”, пишат там. И набират предложения кои паметници да бъдат включени в списъка им от потребителите от цял свят. След 160 получени снимки и хиляди гласове те стигат и до класацията, в която намират място и “Влюбените дракони” във Варна.