четвъртък, 7 май 2015 г.

Гърция няма да реже пенсиите

Гърция не се подчини на международните си кредитори и реши да се придържа към "червените линии" в реформите на пенсиите и трудовия пазар, предаде Ройтерс.

Така почти се изпарихпа надеждте идната седмица страната да получи жизнено необходимата финансова помощ.

"Ясно е, че няма да орежем пенсиите", заяви вицепремиерът и правителствен говорител Гавриил Сакеларидис.

"Не трябва да има очаквания, че правителството ще отстъпи за всичко. Когато преговаряш, трябва да има взаимни отстъпки. Няма да преминем нашите червени линии", каза той на пресконференция в Атина.

Гърция привършва парите. Тя трябва да постигне сделка с кредиторите. Те обаче отхвърлиха възможност за споразумение преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 11 май.

Сакеларидис се надява министрите да оценят напредъка на Гърция. В такъв случай Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разреши на страната да продаде на банките още краткосрочни дългове. Това би помогнало на правителството в Атина да плати на 12 750 милиона евро на Международния валутен фонд (МВФ), а по-късно - пенсиите и заплатите на държавните служители.

Запознати обаче заявиха пред Ройтерс, че ЕЦБ едва ли ще даде одобрението си, докато министрите от еврозоната не дадат ясен сигнал за размразяването на спасителния пакет.

"Днес сме доникъде", каза официален представител, запознат с преговорите между Гърция, Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ.