понеделник, 18 май 2015 г.

Спаха пред кабинета на Груевски

Лидерът на опозицията Зоран Заев прекара нощта в палатковия лагер пред сградата на
правителството в Скопие.

Лагерът бе построен часове след приключването на антиправителствения протест, в който участваха десетки партии, сдружения и неправетилствени организации. Според организаторите над 50 000 души са участвали в демонстрацията.

Заев заяви, че  над 4600 души ще останат на площада и ще протестират всяка вечер, докато не бъде изпълнено искането им за оставка на Груевски и цялото правителство.

В понеделеник управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ организира общонароден митинг. Управляващите се надяват да съберат повече поддръжници от опозицията.

В същото време в Скопие ще се проведе втората лидерска среща за намиране на решение на политическата криза в страната. В нея ще участват премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/.

Първата среща бе в миналия четвъртък, но приключи без резултат.

Македонският премиер Никола Груевски категорично отхвърли възможността да подаде оставка.

"Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да намеря решение как страната да върви напред и това ще стане", каза Груевски пред проправителствената телевизия Сител.

Груевски заяви, че "оран Заев му е признал, че е получил компрометиращите управлението записи, които се разпространяват, от чужда разузнавателна служба. 

Политическата криза започна на 31 януари, когато премиерът Груевски обвини опозицията, че работи за чужди служби и обслужва чужди интереси.