сряда, 13 май 2015 г.

Внимание! Продават ни рециклирани телефони за нови

На българския пазар се предлагат рециклирани GSM-и, за които търговци не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че не са нови. За това предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Производителите слагат върху опаковката стикер с надпис "RFB" и "PRE-OWNED", а търговците у нас поставят върху етикетите на телекомуникационните устройства в магазините и на сайтовете си надпис на кирилица "рефърбиш" (от английски "refurbish" - почистен, излъскан), обясняват от КЗП.

В повечето случаи думите са лесно разпознаваеми, но Законът за защита на потребителите задължава търговците да предоставят информация за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език, посочват от комисията. На потребителя трябва да бъде разяснено значението на тези думи, тъй като за хора с недобро владеене на английски език или на техническата терминология информацията остава неясна и неразбираема, смятат от КЗП. Потребителите трябва да знаят, че продуктите с надпис "REFURBISHED" и "PRE-OWNED" не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или обновени, посочват от КЗП.

Експертите на комисията съветват, тъй като неупотребяваните и обновените устройства от един и същ вид и модел не се различават на външен вид, винаги да се изисква информация от консултантите дали продуктът е нов или рециклиран. От КЗП съветват потребителите да се интересуват от т.нар. екстри на устройствата като дисплей, възможности за мобилен достъп до данни, работа с мултимедийни приложения, както и да искат инструкции за употреба на български.