събота, 9 май 2015 г.

Откриха легендарното съкровище на капитан Флинт

Подводни изследователи са открили край Мадагаскар съкровище, принадлежало на прочутия шотландски пират от XVII век Уилям Кид, вдъхновил образа на капитан Флинт от книгата „Островът на съкровищата“. 50-килограмово сребърно кюлче е било извадено на брега в четвъртък и се предполага, че то е от потъналия кораб на Кид.

Скъпоценната находка е бил представена на президента на Мадагаскар на специална церемония. Според американския изследовател Бари Клифърд – ръководител на експедицията, в останките от кораба има още много подобни слитъци сребро.

Съкровището на Уилям Кид се смята за легенда, а търсачи на силни усещания и богатства го издирват от 300 години. Сега водолазът Клифърд е уверен, че имането на Кид е намерено.

„Има още много там долу. Кухината, където открих това парче, е покрита с метал. Твърде е тъмно, за да го видя, но детекторът ми показа, че металът е от всички страни“, казва Клифърд.

На намереното кюлче са изписани буквите S и T, а самото то произхожда от XVII век от Боливия. Според изследователите откритият потънал кораб е бил построен в Англия. Скептиците обаче все още не са напълно уверени, че това е съкровището на капитан Кид, и настояват за повече доказателства.

Капитан Кид е роден около 1645 г. в Грийнок или Дънди, Шотландия. В зряла възраст той е нает от Короната да преследва пиратите и да превзема френски кораби. В един момент обаче сам се поблазва от съкровищата и става пират.

През 1968 г. Кид завоюва арменския кораб „Кюдаг Мърчант“, който тогава плава под френски флаг. 400-тонният кораб превозва огромно количество атлаз, муселин, коприна, злато и сребро. За нещастие на пирата, капитанът е англичанин, а по-голямата част от каргото принадлежи на Англия.

Скоро Уилям Кид е заловен и откаран в Лондон, където е обявен за виновен за пиратство и убийството на член на екипажа му през 1697 г., и е осъден на смърт. По време на екзекуцията през 1701 г. първото въже, сложено на шията му се къса. Второто – също. Третото обаче му отнема живота. Тялото на капитана е окачено над река Темза, за да служи като назидание на онези, които обмислят да вдигнат флага с черепа и кръстосаните кости.

Според легендата капитан Уилям Кид е скрил голяма част от плячкосаните съкровища, които и до днес остават мечта за подводните търсачи. Личността на пирата и забулените му в загадъчност богатства вдъхновяват Робърт Луис Стивънсън да напише книгата „Островът на съкровищата“.