събота, 30 май 2015 г.

И Твойта Майка Също...

Популярната като защитник на КТБ и активен участник в протестите, които призоваваха за спасяване на банката, Вера Ахундова, поднесе поредна порция скандални съобщения.

Преди две седмици тя огласи списък с около 300 специални сметки в КТБ, в който присъстват политици и магистрати.

Пред Нова тв Ахундова каза, че „кръгът около Пеевски в лицето на майка му е управлявал около 700 милиона кредити“ от банката и е имал над 100 милиона по свои сметки в КТБ.

„19 фирми на името на Кръстева са имали 118 милиона лева към 31 май 2014 година и към 20 юни (денят на затварянето на банката – б.р.) 113 милиона от тях са изтеглени“.

Ахундова твърди още, че строителни фирми, свързани с Пеевски, са получили от държавата като обществени поръчки 780 милиона за последните две години, от които 550 милиона само по времето на Пламен Орешарски.

„Много трудно е да се предположи, че един човек от нищото може да спечели такива суми и да ги управлява сам“, коментира Ахундова.

Тя предупреди, че подобна концентрация на икономическа мощ е опасна, защото „утре ще решат, че им трябват пари и ще фалират пенсионен фонд или друга банка“. Преди две седмици тя приписа този икономически кръг към ДПС и нарече тази експанзия „османизация“.

„Ако КТБ няма нищо общо с ДПС, то ДПС няма нищо общо с Пеевски. От 44 кредити по специалните сметки половината принадлежат на г-жа Ирена Кръстева. Нека да декларират официално, че г-н Пеевски не е в ДПС“.

Вера Ахундова била изпратила 13 сигнала до прокуратурата и все още нямало никаква реакция. За сметка на това обаче получила призовка за снемане на обяснения в отдел „Престъпления срещу финансовата система“. Предполага, че е заради изявленията ѝ.

Тя каза още, че „септември-октомври миналата година е бил сменен основният сървър на банката, вкарани са нови вложители и нови суми“.

„Например човек има 10 хиляди, със смяната на сървъра стават 1 милион и получава 196 хиляди от Фонда за гарантиране на влоговете“.

Това обяснявало защо гарантираните депозити скочили от 3,2 милиарда по първоначални прогнози до 3,7 милиарда.