сряда, 27 май 2015 г.

Меркел – най-влиятелната жена в света

Германският канцлер Ангела Меркел за пета поредна година оглави класацията на престижното издание „Форбс“ за най-влиятелна жена в света, съобщава АФП.

На второ място през 2014 г. застава бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат-президент Хилари Клинтън. Веднага след нея са Мелинда Гейтс – съпругата на Бил Гейтс и съосновател на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, председателят на американския федерален резерв Джанет Йелън и изпълнителният директор на „Дженеръл Моторс“ Мери Бара.

В челната десетка попадат и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която е на шесто място и първата дама на САЩ Мишел Обама – на девето.

Годишната класация на най-влиятелните жени в света на списание „Форбс“ включва дами от осем категории – технологии, политика, бизнес, финанси, медии, развлечение, филантропия и милиардери.

За последните 12 години канцлерът Меркел е била 10 пъти в първата десетка на класацията. Сред новите попълнения в класацията е и американската певица Тейлър Суифт на 54-то място, която със своите 25 години е и най-младият й член.

Според статистиката на изданието 59% от дамите в класацията са американки. От Азиатско-Тихоокеанския регион има 18 представителки, 12 от Европа, по четири от Латинска Америка и Близкия изток и три от Африка.