неделя, 31 май 2015 г.

US полицията убила 385 души за пет месеца

Американската полиция е застреляла 385 души през първите пет месеца на тази година, тоест повече от двама на ден, пише в. "Вашингтон пост, предаде Дарик. Нивото било над два пъти по-високо от установеното от федералното правителство през последното десетилетие - брой, който официалните представители признават, че е непълен.

Анализът е базиран на данни, които вестникът събирал при всяка фатална стрелба от страна на полицията през 2015 г., както и за всеки убит полицейски служител при стрелба по време на изпълнение на служебните му задължения.

"Ние никога няма да намалим случаите на полицейска стрелба, ако не започнем да проследяваме внимателно тази информация", казва Джим Бюрман, председател на Полицейската фондация, организация с нестопанска цел, която се стреми към подобряване на правоналагането.

Анализът на "Вашингтон пост" идва на фона на национални дебати за употребата на смъртоносна сила от страна на полицията, особено срещу малцинствата. Данни на ФБР за последното десетилетие сочат, че годишно е имало около 400 случая на фатална полицейска стрелба или средно по 1,1 случай на ден. Анализът на всекидневника обаче показва, че броят на смъртните случаи през 2015 г. е 2,6 на ден. С този ритъм полицията ще застреля близо 1000 души до края на годината, посочва изданието.