вторник, 23 юни 2015 г.

Бойко към Здравната каса : Давам ви пари за 10 Тракии, а хората недоволни...

"Давам ви парите за 10 Тракии годишно, а хората са недоволни."

Така се обърна премиерът Бойко Борисов към ръководството на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) по време на дискусия за здравната реформа, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"8 млрд. лв. влизат всяка година за здравеопазване. Още 8 млрд. бих дал, ако хората кажат, че излизат здрави от болниците и се чувстват добре, ще отрежем магистралите," декларира премиерът по повод на констатацията, че разходите за здравеопазване нарастват лавинообразно през последните години, а в същото време демографските показатели на страната непрекъснато се влошават.

"Говорих с позната, която получава по 40 хил. лв. на месец от касата за скъпоструващо лекарство. 40 хил. лв., това е моята заплата за 10 месеца. И тя недоволна от здравеопазването. Чак се ядосах," сподели премиерът.

"Няма апаратура. Миниядрена централа във Варна направихме за изотопи, и пак недоволни. Купуваме най-доброто, най-скъпото. На първо място сме по скенери, а има опашка за скенери," отбеляза Борисов.

Премиерът силно се възмути от вчерашното заседание на борда на НЗОК, на което беше отхвърлено предложението на здравния министър Петър Москов за намаляване на цените на здравните пътеки.

"Искат да ме изненадат с 200-300 млн. лв. допълнителни разходи наесен. Ама няма да мине," заподозря той.

"Хората като минат по Тракия и казват добре ми е, хубаво ми е", върна се Борисов към любимата си тема за магистралите.

"На вас наливаме по 10 Тракии и пак сте недоволни," възмути се премиерът.

Той като обеща да дойде на следващото заседание на борда на здравната каса.

Той призова депутатите да подкрепят здравната реформа, предложена от министъра на здравеопазването Петър Москов, като цитира сутрешно изказване на политика от БСП- Румен Овчаров:

"Популизмът е като алкохола. В малки количества не вреди, дори Москов го препоръчва като лекарство. Но при прекомерна употреба води до тежък махмурлук и даже смърт."

Здравният министър Петър Москов посочи увеличаващите се разходи за здравеопазване, като посочи, че те оказват дългосрочен натиск върху бюджета.