вторник, 2 юни 2015 г.

Протест в Гърмен в 12 часа с шествие до циганската махала

Жителите на Гърмен се събират на голям протест, за да изразят недоволството си от ромските набези и нерегламентираното строителство в местното гето. Още през уикенда част от жителите на квартал "Кремиковци" започнаха сами да събарят колибите си, а други напуснаха махалата. Това успокои напрежението в района, но хората не се отказаха от идеята да се съберат на митинг.
Проявата ще започне в 12 часа с едноминутно мълчание в чест на Ботевия подвиг. След това ще има шествие, което ще завърши до началото на ромската махала. Очаква се в 14 часа протестът да приключи. Според председателя на Инициативния комитет на протестиращите Иван Кременлиев не се очакват сблъсъци и ексцесии. В протеста ще се включат рокери и футболни фенове.

Хората в Гърмен продължават да настояват да се съборят всички незаконни постройки в гетото, за които има издадени заповеди от ДНСК още през 2011 година, както и да се изселят всички хора без адресна регистрация. Въпреки уверенията, че няма да се стигне до грозни сцени, полицията в Благоевград е на крак за днешния портест. От няколко дни по социалните мрежи вървят призиви протестът в Гърмен да бъде подкрепен от хора от цялата страна, включително футболни агитки и рокерски групи. Дали те ще успеят да стигнат до размирната община, все още не е ясно. Говори се, че униформените служители ще блокират всички пътища към района и ще връщат автомобили, които идват от други градове.