неделя, 21 юни 2015 г.

На тази дата: 21 юни 1632 г. Галилео Галилей е заточен от Инквизицията

1632 г. астрономът Галилео Галилей е заточен от Инквизицията. В Доминиканския манастир Света Минерва на колене се отрича от своите схващания за света. Ден преди това - на 21 юни, астрономът е осъден от Светата Инквизицията и е задържан под стажа.

Процесът срещу Галилей пред Инквизицията се превръща в един от най-честваните световни примери за битката между науката и религията. Италианският астроном наблюдава небесата през телескопи и през 1632 г. публикува своя „Диалог относно двете главни системи на света, Птоломеевата и Коперниковата”.

Галилей знае, че „Диалогът” ще разтревожи водачите на католическата църква, които по-рано са предупреждавали да не се преподава учението на Коперник. Той обаче не се оставя да бъде разубеден и решава да публикува "Диалога" не на латински, а на италиански, така че идеите му да стигнат до по-широка публика.

Диалогът в прочутата книга на Галилей се води между поддръжник на Птоломей, последовател на Коперник и страничен наблюдател. Галилей знае, че Птоломеевата система е започнала да губи позиции и да отстъпва пред идеята на датския астроном Тихо Брахе, че Земята е неподвижна, Слънцето се върти около Земята, а планетите се въртят около Слънцето. Самият Галилей напълно пренебрегва теорията на Тихо, тъй като я смята за неадекватна.

Според Галилей науката е нещо отделно от религията, но църквата не смята така. Дори и прочутото му красноречие обаче не успява да го спаси и той е призован в Рим, за да отговаря пред Инквизицията. Заплашен с мъчения, Галилей се отказва от Коперниковата система.

Присъдата му включва три основни части: Галилей трябва да се отрече от хелиоцентричните си идеи. Идеята, че Слънцето е неподвижно, е осъдена като „формално еретична”. Той е осъден на затвор, като по-късно присъдата е заменена с домашен арест. „Диалогът” е забранен. Според тайно решение на съда, което не е приложено в пълна сила, е забранено публикуването на негови дотогавашни и бъдещи произведения.

Със съдействието на негови приятели, Галилей е изпратен да излежава присъдата си в двореца на Асканио Пиколомини, архиепископ на Сиена. По-късно той се премества в своята вила в Арчетри край Флоренция, където остава до края на живота си.

Галилео Галилей е определян за един от създателите на естествознанието. Сред значимите му открития се нареждат термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне; полага принципите на модерната динамика и построява пръв астрономическата тръба през 1609 г. Венеция.