събота, 27 юни 2015 г.

Правителството дава 45 хиляди за анкета в интернет

До 45 бона се готви да похарчи правителството за провеждането на анкети и проучвания в интернет на законопроекти за облекчаването на регулирането на инвестиционния процес, става ясно от обявена обществена поръчка.

Изпълнението й се финансира от европейските фондове.

В края на 2015 г. приключва старият програмен период, с което приключва и разходването на останалите евросредства от него, което очевидно кара администрацията да търси всякакви начини за усвояването на повече европейски пари.

Ненужното разходване на публични средства се потвърждава и от факта, че от години съществува нарочно създаден за целта Портал за обществени консултации www.strategy.bg), чиято задача е именно провеждането на проучвания и събирането на мнения от заинтересованите страни.

Единственото различно е, че изпълнителят на поръчката ще трябва да изпраща писма по електронната поща до определени таргет-групи, които имат интерес по даден законопроект и ще следи кои са тези, които са прочели съдържанието, но не са пожелали да отговорят на интереса на държавната администрация.

Срокът на изпълнение на работата ще е до 2 м. след представянето на даден законопроект. Броят на проектите за нормативни актове не е известен, което не изключва да се окажат само 2-3. Със сигурност е ясно, че проектът ще трябва да приключи, а парите усвоени до края на годината, заради изтичането на срока на допустимост по разходите на Оперативна програма „Административен капацитет“.