петък, 5 юни 2015 г.

На тази дата: 5 май 1968 г. Робърт (Боби) Кенеди е смъртоносно прострелян в хотел „Амбасадор”

1968 г. американският кандидат-президент Робърт (Боби) Кенеди е смъртоносно прострелян в хотел „Амбасадор” в Лос Анджелис. През май 1969 г. палестинецът Сирхан Сирхан е признат от съда за виновен и осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотен затвор.

През 1968 г. президентът Джонсън се включва в президентската надпревара с тенденцията да бъде преизбран. През януари 1968 г. Боби заявява, че няма да се кандидатира за президент. Той посещава по това време един от водачите на движението за граждански права, Сесар Чавес, в Калифорния, който е в гладна стачка. След като президентът Джонсън едва печели предварителните избори срещу тогава непознатия Йожийн Маккарти, Боби обявява на 16 март 1968 г., че ще се кандидатира за президент. Две седмицислед това (31 март) президентът Джонсън обявява, че се оттегля от надпреварата за президентския пост.

На 4 април 1968 г. сенатор Кенеди научава за убийството на Мартин Лутър Кинг. В Индианополис той говори пред огромно мнозинство от хора за това колко важно е в този момент да има расова търпимост и разбирателство. В много градове на Америка избухват бунтове, но не и в Индианополис. Много хора са на мнение, че причината за това е именно речта на сенатора. В предварителните избори Робърт Кенеди печели Небраска и Индиана, но губи Орегон. Неговата цел сега е да спечели Калифорния.

След като печели Калифорния, сенатор Кенеди се обръща с приветствена реч към своите привърженици малко след полунощ на 5 юни 1968 г. в хотел „Амбасадор” в Лос Анджелис. В 00.15 ч. (по Гринуич) Боби слиза от платформата, на която изнася речта и се отправя към кухнята, като се здрависва с хора, които му пожелават успех. В 00.16 ч. пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан с 22 калибър пистолет и започва да стреля в него и антуража му. Няколко човека се хвърлят срещу нападателя да помогнат за обезоръжаването му.

Докато Робърт Кенеди лежи на пода в кухнята, помощник-келнерът Хуан Ромеро хваща главата му с ръце и слага молитвена броеница в ръката му. Тази сцена обикаля света и става символ на убийството на сенатора. Два куршума са изстреляни в гърба му и един зад дясното му ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. В този момент настъпва паника, хаос и викове огласят целия хотел. В 00.26 ч. новината е огласена по телевизията. При атаката са ранени още петима.

Кенеди е откаран в болницата Гуд Самаритън и в следващите 25 часа радиото и телевизията предават на живо от там. Той умира в 1.44 ч. сутринта на другия ден.

Веднага след отслужената литургия тялото му е пренесено във Вашингтон с влак. На гарите по пътя хората се събират за да отдадат последна почит. Робърт е погребан в близост до своя брат Джон в националното гробище Арлингтон. Това е единственото погребение, което се състоява през нощта.

Любопитен факт е, че след това убийство в задълженията на ЦРУ е включена защитата и запазването на живота на президента на САЩ.