понеделник, 8 юни 2015 г.

На тзи дата: 8 юни 1869 г. Американецът Ив Макгафи патентова прахосмукачката

1869 г. американецът Ив Макгафи патентова прототипа на прахосмукачката.
Всъщност още на 10 юли 1860 г. в САЩ е издаден първият известен в света патент за прахосмукачка. Документът под №29077 получава американецът Дениъл Хес от Айова. Той нарича устройството си „повдигач на килими”. Няма обаче свидетелства машината някога да е произвеждана.

Затова за рожден ден на прахосмукачката се счита 8 юни 1869 г., когато американският изобретател Айвз Макгафни патентова първата в света прахосмукачка, наречена Whirlwind, която е произвеждана и пусната на пазара.

В нейната горна част е разположена ръчка, съединена с ремъчна предавка с вентилатор. Ръчката е задвижвана с ръка. Прахосмукачката е лека и компактна, но неудобна за експлоатация заради необходимостта едновременно да се върти ръчката и устройството да се тика по пода.

Макгафни основава бостънска компания и започва да продава прахосмукачките по 25 долара - не малка сума за онова време. Тогава 1 американски долар съставлява 23 грама сребро.

Повечето прахосмукачки на Макхафни са продадени в Чикаго и Бостън. Част от тях обаче изгарят във Великия Чикагски пожар. Само два броя Whirlwind оцеляват до наши дни, като единият е експониран в историческия център на компанията Нооver.

След Макгафни и други изобретатели започват да произвеждат и продават механически прахосмукачки. На 3 октомври 1899 г. Джон С. Тормен получава патент в САЩ №634042 за бензинова прахосмукачка. Някои считат неговото изобретение за първа прахосмукачка с мотор.

Патент за електрически „повдигач на килими и събирач на прах” е получен през декември 1900 г. и от жена - Корин Дюфур от Савана, Джорджия. Нейната прахосмукачка има две въртящи се четки и електрически вентилатор, а прахът се отлага върху мокра кърпа. Устройството е непрактично и не се ползва с търсене.

Съвременната електрическа прахосмукачка е изобретена и патентована от 30-годишния английски инженер Хюбърт Сесил Бут на 30 август 1901 г. Той обръща внимание на устройството, с което издухват праха от седалките във влака. Решава обаче да обърне въздушния поток и да го накара да засмуква. Отначало устройството работи с двигател с нефт, но след това е монтиран електродвигател.

Прахосмукачката била толкова голяма, че била прекарвана из Лондон в каруца с коне. Тя била яркочервена и хората я наричали „Пухтящия Били”. Не можела да се внесе в обслужвания дом, паркирала се извън него, а за почистване на килимите се използвал 30-метров шланг, прокарван през прозореца. Любопитен факт е, че сред клиентите на Бут била и кралица Виктория.

Все още обаче продължава усъвършенстването на механичните прахосмукачки. През 1905 г. Уолтър Грифитс от Бирминган създава прахосмукачка с торбичка за събрания прах. Две години след това (през 1907 г.) Джеймс Мюрей Спранглър създава портативна електрическа прахосмукачка от вентилатор, метла от лико и калъф за възглавници. Но поради липса на средства Спранглер продава патента си на У.Х.Хувър.

Така компанията Hoover започва да произвежда електрически прахосмукачки с устройство за събиране на праха. Първият „Модел О” струва цели 60 долара, но въпреки това е търсен от купувачите.