петък, 12 юни 2015 г.

Как се продава изпит за шофьорска книжка

Листовки, в които верният отговор предварително е маркиран с непишещ химикал, се падат на "правилните" курсисти. Писалката не е оставила следа във "вярното" поле, но при вглеждане издълбаното "хиксче" се вижда и така избраните попълват правилен отговор. Това разкри в репортаж Нова тв (видеото може да видите ТУК). Схемата няма как да стане без участие на изпитващи и е действала поне от началото на годината в Стара Загора и Кюстендил.

До този момент са открити 35 листовки, които са били предварително попълнени, призна пред "Здравей, България" директорът на ДАИ Цветелин Цветанов.

„Прегледани са листовките за последната една година за цялата страна. В Кюстендил са открити 30 листовки, а в Стара Загора те са пет", заяви Цветанов в телефонна връзка.

Съмненията за нарушения дошли след сигнали на браншови организации и се подсилили от регистрирания т.нар. изпитен туризъм – т.е.  изведнъж към тези отдели на ДАИ завалели заявления да се карат курсове именно там. Всички събрани материали ще бъдат предадени на прокуратурата.

Вече са уволнени петимата служители на ДАИ, за които е установено, че са извършили нарушения - трима от Кюстендил и двама от Стара Загора.

Очаква се изкараните "по втория начин" успешни изпити за книжка да бъдат анулирани.

„Ще бъдем безкомпромисни. От началото на годината изпитите на 217 души са били анулирани и са им били отнети свидетелствата", изтъкна Цветанов.

Той посочи, че има и регистрирани случаи, в които курсисти си разменят тестове.

Гафовете  в ДАИ не спират да излизат на повърхността. Преди седмици пък хит в интернет стана клип как контрольор си иска нагло рушвет от турски тираджия. Думите "йок кармазъ" (т.е. - че не иска червени банкноти от 10 евро, б.р.) станаха нарицателно.