понеделник, 22 юни 2015 г.

ВСС осъден да разкрие информация за Пеевски

Висшият съдебен съвет (ВСС) е осъден окончателно да даде информация за магистратския статут на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат, вече бивш следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски, съобщава в днешния си брой в. „Сега“.

Вестникът съобщава, че окончателно определение на Върховния административен съд (ВАС) е било огласено преди дни. Журналист от „Сега“ е завел още през 2013 година дело по Закона за достъп до обществена информация, след като ВСС отказал да отговори на два въпроса - дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и кога го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил.

Тогава ВСС отказал с обяснението, че поискал разрешение от Делян Пеевски, но той не го дал. Определението на съдия Аглика Адамова от Софийския административен съд е, че ВСС е проявил специално отношение към него и следва да отговори на въпросите. Сред мотивите на ВСС бил, че „ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите му“. (на Пеевски – б.р.)

Преди по-малко от месец Административният съд – София град потвърди отказа на Софийския градски прокурор Христо Динев да предостави информация за работата, която е извършил Делян Пеевски в качеството си на следовател, на въпрос на „Дневник“. Депутатът от ДПС е бил в четири периода следовател между 2005 и 2013 година.

Съдията Галин Несторов отсъди, че „надделяващ обществен интерес не е налице“ и потвърди отказа на прокуратурата. Освен това подобна информация не би създала обективна картина за дейността на следователя.

„Възможно е създадената погрешна представа да доведе до накърняване на личния авторитет и да повлияе на възможността на магистрата в бъдеще да изпълнява независимо и почтено правомощията, предоставени му по закон.“