понеделник, 8 юни 2015 г.

Задигнаха химически тоалетни от АМ Тракия барабар с фекалиите

Две химически тоалетни, заедно с биологичния материал в тях, са били задигнати посред бял ден на магистрала „Тракия”.
За кражбата са се оплакали от хасковската фирма „Ти енд Джи мастер клийн” ЕООД, на която подобно нещо не й се случва за пръв път.
За времето от петък вечерта, когато са били почистени по график, до тази сутрин два от подвижните санитарни възела на фирмата са изчезнали от два различни паркинга на територията на Нова Загора.

Други две от кабините, разположени по трасето на паркинга при село Деветак, Бургаско, са открити от служителите на фирмата тази сутрин извадени и поломени на плаца. Според собственика Тихомир Гьоков, вероятно са били подготвени за изнасяне. Макар и да имаше сравнително силен вятър тези дни, категоричен е, че е немислимо той да е изтръгнал кабините, прихванати с четири анкерни болта и планки към земята стабилно.

През 2013 година хасковската фирма разположи санитарните възли по трасето след като спечели обществена поръча на АПИ за това. Фирмата има разположени вече 44 съоръжения. Те са произведени в Италия и са единствените от този вид в страната – с допълнителен резервоар за свежа вода, обясни собственикът.

С новозадигнатите, откраднатите тоалетни на фирмата по магистрала „Тракия“ са вече пет за две години време. „Колкото и смешна да е ситуацията, всъщност тя е много трагична. Защото става въпрос за добра организация“, коментира Гьоков.

За да се открадне химична тоалетна е необходима специална техника. Първо самата кабина тежки 86 кг, но когато е заредена със свежа вода, кабината става 186 кг. Задигнатите са до една с органични отпадъци, които по капацитет са около 100-ина килограма. Така теглото на пълна тоалетна стига до около 280 килограма, коментира Гьоков. Цената на една нова химическа тоалетна от този тип е 2000 лв. без ДДС. Втора употреба тя би минала за около 1000 лв.

Тихомир Гьоков не вярва, че съоръженията са задигнати, за да бъдат предадени в пунктовете за пластмаса, тъй като не би било рентабилно. Затова според него, конкуренти или просто новоизлюпени играчи в бизнеса се дооборудват за негова сметка. Гьоков разказва и за още фрапиращи случаи на посегателство като този, при който са откривали преди време надупчена врата на една от химическите тоалетни по магистралата и дори проектила в резервоара за вода. Засега обаче нямало по този случай никаква реакция от полицията.

С готовност да съдействат се отнесоха от полицията в Бургас след запитване за новите случаи на откраднати и порутени тоалетни. Според пресслужбата там, малко вероятно е тоалетните да се намират в някои от частните комплекси по морето, защото, за да работят те имат договори с фирми, които се грижат и за почистването и зареждането с химикали на съоръженията.

От там посочиха, че веднага след като им бъде подаден сигнал, ще започнат работа по случая. Предполага се обаче, че откриването на откраднатите тоалетни е почти с шанс нула, защото се смята, че те по-скоро се намират в частни имоти в някои селца.

От пресслужбата на областната дирекция на полицията в Сливен пък, към което е РУП Нова Загора, коментираха, че и при предишните случаи, и сега, вероятността да бъдат намерени тоалетните е твърде малка, а дори това да се случи трудно може да бъде доказано точно чия собственост са, защото съоръженията нямат идентификационен номер нито от производителя, нито пък от вносителя.