сряда, 3 юни 2015 г.

Св. Синод срещу йогата

Св. Синод тръгна на нов поход - този път срещу йогата. Синодалните старци се разгневиха от двата текста и съпътстващите ги въпроси на тема "йога", включени в матурата по български език и литература. Възмущението си Св. Синод днес изрази в писмо до парламентарната комисия по образованието.

„Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", написаха архиереите до депутатите в ресорната комисия, цитирани от "Дарик".

Според Светия синод текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23 отг. Б), т. е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране на йога и привличането на нови нейни последователи.

"Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в България, и то от страна на образователното министерство в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима", твърдят от Св. Синод.

Оттам настояват депутатите от образователната комисия да упражнят парламентарен контрол върху оторизираните органи на МОН, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на тези неподходящи текстове за зрелостните изпити.

От БПЦ използват случая отново да поискат в новия Закон за училищното образование "Религията" да стане редовен предмет в учебната програма.

Възмущението срещу йога агитацията, която се съдържа в материалите за матурата, започна веднага след като станаха ясни въпросите от изпита. На 27 май даже в интернет се разпространи петиция, озаглавена "Йога пропагандата няма място в българското образование". В момента тя е подписана от 781 души, коментарите под нея са изобилни и основно заклеймяващи йога и описващи вредите от нея. Петицията, която се рекламира на сайта на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ, е подписана неопределено "Родители".  Йога се определя като "чуждо окултно учение", "духовно вредно".

"Включването на въпросните текстове в изпита по БЕЛ на практика е индиректна пропаганда на чуждо окултно учение пред десетки хиляди зрелостници. Не вярваме, че те са попаднали случайно пред очите на учениците. С действията си, при това в навечерието на 24 май, Вие показахте, че нямате нищо против да занимаете децата с йога учението, което е не само духовно вредно, но и чуждо на българската образователна традиция и култура", се казва в петицията, в която се настоява за възпитание на "бъдещите поколения в здрав дух".

От текста на петицията става ясно, че има и голяма тревога - Как ще бъдат оценени онези ученици, които не са отговорили не от незнание, а по духовни подбуди. Децата били смутени от съдържанието на предложените текстове, се твърди още там.

"Питаме Ви още: как ще бъдат оценени онези, които по вътрешни подбуди и убеждения, а не от незнание, не са отговорили на тенденциозно и пристрастно формулираните въпроси за йога учението? Не само формулировката на тезата в нейните два варианта, но още повече заложените в теста отговори са представени във вид, който не позволява на детето да изрази собствено становище, различно от еднозначното бодро утвърждаване на „предимствата” на йога. С какви мисли и чувства са писали децата, които трябваше да покажат езикови знания, но са били смутени от съдържанието на предложените им текстове? Освен с всички тези деца, ръководените от Вас служители, натоварени със задачата да подберат текстовете за матурата по БЕЛ, трябваше да предвидят, че има и зрелостници от средни богословски училища, които с отговорите на теста за йога влизат в конфликт със собствената си вяра и изповедание".