вторник, 23 юни 2015 г.

Невероятно, но факт : Искров подава оставка

Иван Искров подава оставка като управител на БНБ. Той иска оставката му да се счита за подадена от 10 юли. Това се казва в писмото на Искров, изпратено до председателя на Народното събрание.
Новият управител на Българската народна банка трябва да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г., пише още в писмото на Иван Искров, което е изпратил до председателя на Народното събрание.

То е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Както е известно, законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.
Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.