сряда, 3 юни 2015 г.

Реконтрасанкции

Преустановява се дейността на комисията за парламентарно сътрудничество между ЕС и Русия в Европейския парламент (ЕП), съобщи председателят на Европарламента Мартин Шулц. Това е отговор на създадения от Русия черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат на руска територия.

Спирането на сътрудничеството ще има и други измерения, освен прекратяването на дейността на комисията. Ще бъде ограничен достъпът до Европейския парламент на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат, съобщава БТА.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел.

Според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения по съставянето на черния списък, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц засегнатите от забраната не са получили възможност да се защитят по правен път и да обжалват.

В момента бившия президент на Украйна Виктор Янукович на свой ред обжалва включването му в "черния списък" на ЕС. Той е подал в Общия Съд на ЕС иск срещу необоснованото включване на него и на сина му в "черния списък" на Евросъюза, предаде ТАСС, позовавайки се на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Янукович и сина му са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки са замразени.