петък, 26 юни 2015 г.

Разкрития: Секретна справка на ДС за уредени мачове ! Документи

Строго секретна справка – меморандум относно: Договорки на мачове, от които се облагодетелства. Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и е от 1984 г.

Съдържанието му представлява извлечения от събрани с технически средства (чрез подслушване) разговори между различни лица, свързани с българския футбол.
В документа на ДС се споменават отборите „Славия”, „Етър”, „Левски-Спартак”, „Осъм” – Ловеч, „Дунав” – Русе, ЖСК „Спартак” – Варна, „Локомотив” – Пловдив, „Тракия” – Пловдив”, ЦСКА, „Кремиковци” и „Академик” – София. Освен тях са засечени и имената на различни футболни съдии.

В записаните разговори става въпрос за уреждане на резултати от мачове в „А” и „Б” групи, както и за срещи от квалификациите за оставане в двете групи.
Данните са събрани чрез мероприятие „М-Родопи” (подслушване на домашен телефон) на обект „АМАТьОР” през май-юни 1984 г. Шесто управление констатира, че повече от разговорите потвърждават агентурно-оперативни данни по сигнална преписка „ЧЕРНИЯ” за уреждане на мачове от „А” и „Б” футболни групи.