събота, 27 юни 2015 г.

Гейове отцепват София

Осмият традиционен гей парад ще започне днес от 18 ч. от столичната Княжевска градина. Шествието ще мине през булевардите „Цар Освободител”, „Васил Левски”, „Дондуков” и ще стигне до пл. „Независимост”. Той трябва да приключи точно в 19 ч., обясниха от „Московска” 33.

Тазгодишното му издание е фокусирано върху дискриминацията спрямо хората с нетрадиционна сексуална ориентация в образователните институции. Организаторите смятат, че е редно по тези въпроси да се говори и в училище, за да бъде преодоляна скритата хомофобия, която те смятат, че съществува в страната ни. Прайдът, както още наричат гей парада, е подкрепен от посланиците на 18 западни държави у нас.

От 9 до 11 сутринта пък ще има анти гей парад под наслов „Бъди нормален!”. Протестиращите ще тръгнат от катедралата „Александър Невски” и ще минат по улиците „Оборище” и „Раковски”, за да стигнат до ъгъла на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен”.

До кмета на София Йорданка Фандъкова са изпратени 4 декларации против провеждането на гей парада. Едната е от български интелектуалци, учени и издатели, две са от група граждани и една от „БГ Патриот”.