сряда, 24 юни 2015 г.

Разкрития: Вижте кои политици и бизнесмени печелят най-много от ВЕИ

Бивши депутати, любовници и роднини на политици и олигарси са най-големите собственици на фотоволтаични централи в България. Те печелят милиони левове годишно за сметка на българския данъкоплатец. Решението на Народното събрание от 2007 г. за гарантиране на високи изкупни цени на ВЕИ – енергията е една от основните причини за колапса на енергийната ни система и за натрупаните от НЕК огромни задължения.

Ветроенергийните паркове са базирани основно в Североизточна и Централна България. Проверката показа, че те се управляват от 178 фирми. В Българската фотоволтаична асоциация членуват 250 фирми от соларния бранш, показва справка в сайта на организацията.

Бизнесменът Валентин Златев печели 18-19 милиона лева годишно от ВЕИ. Следват го Иво Прокопиев, Николай Вълканов, Цветелина Бориславова с печалби от малко над 9 милиона лева.  На 5-то място в класацията е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с годишни проходи от ВЕИ от 7,6 милиона лева. На 6 позиция е Владимир Аличков с 6,7 милиона лева, Светослав Донев с 5,6 милиона лева.

По време на първото правителство на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ в сравнение с кабинета „Станишев“. Това означава, че всеки българин плаща 12 лева месечно върху сметката си за ток или 300 милиона лева годишно ще ни струват присъединените от ГЕРБ ВЕИ-та.

От години бившата приятелка и бизнес партньорка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – Цветелина Бориславова е сред основните ВЕИ – лобисти, а нейната Българо-американска кредитна банка се занимава основно със „зелени проекти“.

Контролираната от нея компания „Дисиб“ е най-големият играчи на пазара. Проверка в Търговския регистър показа, че съдружник във фирмата с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът й „Си Ес Ай Еф“. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на доизграждане. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв.

Простите сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху печалбата, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. годишно на държавния бюджет.

Подсъдимият бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора.  Главинков е съдружник в множество фирми от ВЕИ сектора, като в 5 от тях той си партнира със зам.-председателя на фотоволтаичната асоциация Владимир Аличков. Най-солидно участие Главинков има в дружеството „Солар вижън“, където държи 30%. Няколко от дружествата са взели милиони евро изгодни кредити от държавната Българска банка за развитие. Като народен представител, Христо Бисеров направи всичко възможно за приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници, гарантиращ огромните печалби на собствениците на фотоволтаици.

Най-големият защитник на ВЕИ е бизнесменът Никола Николов. Той е бивш министър в правителството на Иван Костов и в края на 90-те години на миналия век беше известен като лидер на бизнес кръга „Агнешките главички“. В момента е член на Българската фотоволтаична асоциация и редовно изразява мнение пред медиите по проблемите на бранша.

В далаверата очаквано е и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев, който печели по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Златоград“ Николай Вълканов. Години наред, той бе сред най-приближените на Ахмед Доган и ръководеше част от тайния бизнес на ДПС.

7,6 млн. лв. годишно от фотоволтаици печели и общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Тодор Начев. Фирми с участието на Владимир Аличков, който е бил пряко свързан с тогавашния зам.-министър в МОСВ Евелина Василева, имат 6,7 млн. лева годишна печалба от зелената енергия.

Компании на Светослав Донев, пряко свързан със злополучната еврокомисарка Румяна Желева, прибирали годишно по около 4,6 млн. лв.

В челната десятка по пазарен дял при вятърните паркове са „Гео пауър“ ООД и американската АES, която е собственик и на ТЕЦ „Марица-изток 1″. Двете дружества изградиха вятърен парк „Свети Никола“ с мощност 156 МВт на стойност 270 млн. евро. В своебразната класация е „Ветроком“ ЕООД с двата вятърни парка „Ветроком“ и „Контакт консул“, с обща мощност 72,5 мегавата. Двата парка са 100% собственост на швейцарската ALPIQ Holding. На трето място е испанското дружество „Еолика България“ ЕАД, което построи вятърен парк „Суворово“ за около 103 млн. евро. Мощността е 103 млн. евро.

Малка фотоволтаична централа има и кандидат – депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Фирмата му „Виа Кънсракшън“ ЕООД е собственик на фотоволтаична централа на покрива на стопанска сграда и трафопост в местността „Жингов бряст“ край село Гайтаниново, община Хаджидимово.

През 2011 г. бившият министър на земеделието и храните в кабинета на Симеон Сакскобургготски – Мехмед Дикме и съдружникът му Светослав Бобойчев прибират 5 млн. евро от продажбата на две ВЕИ фирми на „Самсунг“. Дваматана практика са продали дружества, чийто единствен капитал са получени през същата година разрешения за строеж на фотоволтаични централи край Враца.