петък, 5 юни 2015 г.

Петък (не) работен ден!

Депутатите не успяха да съберат кворум не само при първата си регистрация, но и след като председателят Цецка Цачева го отложи с 15 минути. Третият опит, при който се регистрираха едва 113 депутати от необходимите 121, също се провали.
Според някои депутати от ГЕРБ причината БСП и ДПС да не искат старт на заседанието е, че първа точка е Законът за горите. Той щял да регулира износа на дървесина, а това да наруши нечии интереси.

"Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието. Моля коалиционните ни партньори да осигурят кворума”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.
По-късно на специален брифинг в кулоарите тя обяви:

„По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. Министерството на земеделието и храните си свърши работата, ние като Комисия по земеделие направихме бързо разглеждане. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”.

Мая Манолова от БСП не й остана длъжна, като обясни, че  депутатите на "БСП лява България" са в парламента, но искали да проверят дали колегите им от ГЕРБ вече са тръгнали към морето. „Дали си спят вкъщи или изобщо, каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от хората", добави социалистката. 

„Дори не е необходимо да припомням как в миналия мандат Бойко Борисов обясняваше, че кворумът е задължение на управляващите. В момента управляващата коалиция е от четири партии и е срамно да не могат да съберат кворум. Работното време започва в 9,00 ч, всички български граждани ходят на работа навреме, нека и депутатите да го правят”, коментира още Манолова.

И допълни:

„Много сме се разхайтили.”

Депутатите трябваше да продължат днес с разглеждането на поправките в Закона за горите и второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване. След като вчера започнаха работа по тях, решиха днес да отменят парламентарния контрол и целият ден да бъде посветен на приемане на реформата „Москов".