петък, 26 юни 2015 г.

Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Радан Кънев

По повод множество запитвания от представители на средствата за масова информация, пресцентърът на прокуратурата съобщава:

В Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от Радан Кънев – народен представител в 43- то Народно събрание, адресиран до главния прокурор. Сигналът бе разпространен в медиите.

В сигнала си г-н Кънев твърди, че е получил информация, че в гр.Варна, приближени до управляващите партии събирали пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявявали, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси. Народният представител получил информация, че името му било намесено в подобна схема, като лицата твърдели, че събират пари незаконно от негово име, които ще му бъдат предадени с цел да получат подкрепа в конкурс за нотариуси, организиран от министерство на правосъдието.

Софийска градска прокуратура е извършила проверка, в хода на която са снети обяснения от Радан Кънев. Единственото допълнено от г-н Кънев обстоятелство е, че е получил отразената в сигнала му информация от различни лица, които не познава и не може да посочи конкретно. Пояснил е също, че сигналът е целял предприемане на превантивни мерки от контролните органи за избягване на подобни схеми за измама.

От изложеното в сигнала и допълнителните обяснения не може да се направи извод за осъществено от обективна и от субективна страна престъпление „търговия с влияние“, тъй като не са предоставени каквито и да било данни да са предоставяни дар или облага на трето лице, което да осъществи целеното влияние при вземане на решение. По тези съображения, предвид липсата на данни за извършено престъпление от общ характер, включително и търговия с влияние, на 08.04.2015 г. СГП е отказала да образува досъдебно производство.

По преписката е извършен инстанционен контрол от Апелативна прокуратура-гр. София и с постановление от 19.06.2015 г. отказът на СГП да разпореди разследване по сигнала е потвърден.

Припомняме, че Радан Кънев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който посочва, че името му е използвано за незаконно събиране на пари, с които ще се организира незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси

Според сигнала на Радан Кънев, събирането на пари става от приближени до управляващите лица във Варна, които събират пари не само от негово име, но и от името на други народни представители за търговия с влияние. Радан Кънев каза това в кулоарите на парламента. Получил е информация, че неговото име е замесено в подобна схема. Според информацията, която е получил сумите, които се събират от негово име са в размер на 200 000 лева. Кънев бе категоричен, че няма нищо общо със схемата и че това е търговия с влияние.