сряда, 24 юни 2015 г.

Свръхсекретно: САЩ подслушвали трима френски президенти

Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала трима френски президенти - Жак Ширак (1995-2007), Никола Саркози (2007-2012) и настоящия държавен глава Франсоа Оланд, предаде Би Би Си. Разкритията са направени от сайта "Уикилийкс", който цитира "свръхсекретни разузнавателни доклади и технически документи" на Агенцията за национална сигурност. 

"Уикилийкс" съобщи, че започва да публикува съдържанието на документите, с които разполага за подлушването, което САЩ са извършвали в Елисейския дворец. Френските президенти са подслушвани в периода между 2006 г. и 2012 г., когато в Елисейския дворец влезе Оланд. Подслушвани са били също френски министри и посланика на Франция в САЩ, съобщи тв каналът "Франс 24".

В един от разсекретените разговори от 2012 г. Франсоа Оланд обсъжда евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.
"Не коментираме достоверността или съдържанието на документи, които са изтекли", обяви говорителят на Държавният департамент Джон Кърби.
Засега не е ясно дали документите за послудшването на Елисейския дворец са предоставени на "Уикилийкс" от Едуард Сноудън, съобщи Би Би Си.
През 2013 г. пак от документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ , публикувани от "Уикилийкс", стана ясно, че САЩ са подслушвали и германския канцлер Ангела Меркел.